zo zit dat (ver)bouwen en belastingen

geen nood, ik zal mij niet op het gebied van financieel adviseurs of het fiscale vlak wagen; na diverse malen over bestemmingsplannen en vergunning vrije werken te hebben uit gewijd nu een onderwerp dat ik eerder kort heb aangestipt: belastingen.

regelmatig bekijk ik diverse woonprogramma’s op televisie waarin tal van adviseurs op het gebied van kleur en inrichting aan het woord komen en in minder dan geen tijd een woning wordt verbouwd of een totale make-over krijgt. daarbij valt mij op dat zelden tot nooit wordt stilgestaan bij de belastingen welke op een bouwwerk werken.

zo zien we vaker saaie platte daken in de meest fantastische daktuinen veranderen of op zijn minst begroeid worden met een fraai sedum of gras dak en worden daarnaast terrasschermen, bloembakken en waterpartijen aangelegd. dat het gewicht van terrastegels en meubilair veel groter is dan enkele centimeters regenwater zal niemand verbazen, daarbij heb ik het nog niet eens gehad over de aanwezigheid van personen op het dak dat daar eigenlijk niet voor bedoeld was en alleen op een fikse regenbui en wat dakdekkers berekend is. 

een belasting die in het geval van platte daken zeker niet onderschat mag worden is sneeuw. hoewel wij hier zelden met pakken sneeuw zoals in de alpenlanden te maken krijgen, bestaat het gevaar van sneeuwophopingen wel degelijk; denk maar eens aan hoe mooi een berg sneeuw tegen een schutting kan opwaaien. dit kan ook op het dak gebeuren wanneer daar een terrasscherm wordt geplaatst of wanneer naast een bestaand dak een hoger opgaande gevel wordt geplaatst. zo is dit in het geval van het vergunning vrij plaatsen van zonnepanelen op een plat dak toch iets om even over na te denken. 

ook de wind kan een aardige belasting op een bouwwerk veroorzaken; aan de ene kant van de bouw ontstaat druk doordat de wind hier tegenaan duwt, aan de andere kant trek doordat hier onderdruk ontstaat en de wind daar gaat zuigen. daarnaast hebben we nog wat windwrijving op de langgevels en het dak. om aan deze (horizontale) belastingen te kunnen weerstaan dient een bouwwerk zowel tijdens de uitvoering als daarna voldoende stabiel te zijn. voldoende dwarswanden en een dak dat als schijf werkt kunnen daarvoor zorg dragen. men moet er zich echter van bewust zijn dat, wanneer deze worden verwijderd of vervangen, wanden en daken niet alleen een dragende maar ook stabiliserende functie kunnen hebben welke gewaarborgd moet blijven anders ontstaat een kaartenhuis.

de regelgeving heeft vele vergunning vrije bouwwerken en veranderingen aan bouwwerken mogelijk gemaakt waardoor veel (preventieve) deskundige adviezen achterwege blijven en een boel ellende en hoge kosten achteraf kunnen worden voorkomen. vergunning vrij wil immers niet zeggen dat de bouwregelgeving niet meer van toepassing is; het bouwbesluit blijft van kracht, maar belangrijker is of het bouwwerk voldoende kracht heeft om de daarop werkende belastingen te weerstaan. 

indien u daar niet zeker van bent raadpleeg dan een deskundige om onaangename verrassingen voor, tijdens of na de bouw te voorkomen. het kan u veel narigheid en kosten achteraf besparen!

ing. marcel martens, architect a.v.b. bna

mc-architecten b.v.

winnaar architectuurprijs venray 2012 en architectuurpublieksprijs venray 2014!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *